Note: sesuai untuk 10 makan kalu perut kecik.. kalu perut besar untuk 5 org sahaja
BAHAN UNTUK KUAH KARI KETAM
Satu senduk minyak masak
6 ulas bawang merah - ditumbuk halus
6 ulas bawang putih - ditumbuk halus
1 ½ bungkus Serbuk kari (adabi dijamin halal insyallah) - bancuh dengan sedikit air, jadikan pes
1 sudu besar cili blender(lebih baik juga cili itu sudah siap di tumis sampai naik minyak )
Daun kari (suka hati banyak mana, jangan penuh periuk sudah!)
3 biji buah pelaga
1 biji bunga lawang
santan RM1.50 (relevan untuk tahun 2013)
bahan A :-
5ekor ketam sederhana besar
1 kilo kerang (kalau tak mau kerang, boleh ganti dengan udang kering atau daging)
3 biji kentang - potong kecil-kecil
Tauhu kering (yg bila dimasak, nampak terapung dalam kuah))
2 keping fish cake, fish ball, ketam ball atau ape2 je y ball (potong kecil-kecil)
1 kilo kerang (kalau tak mau kerang, boleh ganti dengan udang kering atau daging)
3 biji kentang - potong kecil-kecil
Tauhu kering (yg bila dimasak, nampak terapung dalam kuah))
2 keping fish cake, fish ball, ketam ball atau ape2 je y ball (potong kecil-kecil)
Garam secukup rasa
Serbuk Perasa (seeloknya jgn letak sebab melembabkan otak di sambaing tak tau tahap halalnye)
½ kilo sawi
BAHAN-BAHAN HIASAN DAN MEE
1 bungkus Mee kuning (dicelur) Pastikan buatan orang islam dan halal ye
50 sen taugeh (dicelur)
3 biji telur (direbus ))
2 keping tauhu (digoreng, kemudian potong kecil-kecil)
Daun sup/daun bawang (dipotong halus-halus)
Cili merah (dimayang halus)
Bawang goreng
Cara-caranya:-
- Tumis bawang merah & putih sehingga naik bau. Masukkan pes kari, cili blender, daun kari, buah pelaga dan bunga lawang. Setelah semua bahan tadi ditumis hingga bau wangi, masukkan santan cair & kentang.
- Biarkan sekejap. Kemudian masukkan Bahan A.
- Setelah kentang empuk, masukkan garam, santan pekat, serbuk perasa dan tauhu kering serta sawi. Kacau sehingga mendidih. Matikan api.
- Sementara menunggu bahan-bahan untuk kuah masak; sambil tu bolehlah kita celur kan mee dan taugeh.Telur pun mesti telah siap direbus.
- Dan boleh dimakan.. J
sedapppnyeee...makanan kegemaran tu...
ReplyDeletebuh ketam pulak..sedapp
nk kene try ni..
jemput ke blog saye..
http://norzuryati.blogspot.com
~perkongsian ttg kehidupan, anak2, tips kesihatan, kecantikan, tazkirah dll..
Moga bermanfaat :)
resepi mee sedap ni, mohon share ye admin
ReplyDelete